Van de doorgewinterde tweaker tot de onhandige digibeet, vrijwel iedereen maakt gebruik van wifi. Zij hebben dus allemaal belang bij onafhankelijke onderzoeken naar de prestaties van wifi-apparatuur, vooral routers. Het Tweakers Testlab en de redactie zijn daarom een jaar in de weer geweest om een testprocedure te ontwikkelen voor routers, zodat de prestaties van de apparatuur werkelijk in kaart kunnen worden gebracht.

De grootste uitdaging van het testen van wifi-apparatuur, is het uitsluiten van externe stoorzenders. Smartphones, laptops, zelfs magnetrons kunnen een wifi-signaal dusdanig verstoren dat het onmogelijk wordt om een betrouwbare test uit te voeren zonder extra maatregelen te nemen. De resultaten zullen dan per dag of zelfs per uur enorm uiteen kunnen lopen.

 

Kooi van Faraday

Het team van Tweakers ontwikkelde daarom een testprocedure in een kooi van Faraday: een ruimte die alle straling van buitenaf tegenhoudt. Binnen de kooi zijn een aantal computers die als client verbonden zijn met de router die getest wordt en daarnaast is er apparatuur aanwezig om het wifi signaal te dempen. Zo kunnen de pure prestaties dus gemeten worden en is het mogelijk om verschillende scenario’s na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan een betonnen muur die het signaal tegenhoudt of een laptop of smartphone die op een flinke afstand van de router staat. Kortom, door het signaal te dempen kun je zien of de router zich staande houdt in de echte wereld. De software om de apparatuur aan te sturen en de resultaten uit te lezen, is allemaal door Tweakers zelf geschreven.

‘We zijn hiermee uniek, in de Benelux, maar ook daarbuiten’, zegt Eric van Ballegoie, coördinator van de Tweakers Reviewredactie. ‘Fabrikanten van netwerkapparatuur zullen een dergelijke opstelling hebben, maar wij zijn de enige die dit soort publicaties ermee maken. En het slaat meteen aan; het eerste artikel met testresultaten van routers in de lagere prijsklasse wordt ontzettend goed gelezen.’

In deze video zie je hoe de testruimte eruitziet:

Routers binnenkort ook in de Best Buy Guide

Om consumenten verder te helpen met het oriënteren op een nieuwe router, komt er binnenkort een nieuwe categorie voor deze apparatuur in de populaire Best Buy Guide (BBG). Hier vinden lezers een selectie van interessante routers voor verschillende doeleinden. Voor onze partners biedt dit ook kansen: Fabrikanten en leveranciers van geselecteerde apparatuur krijgen een BBG Award. Hiermee kunnen ze hun websitebezoekers laten weten dat hun product een ‘Best Buy’ is. Als fabrikant of leverancier heb je dan het recht om het daarbij behorende logo op jouw website en/of reclame-uitingen te gebruiken om je product te promoten.

 

Toekomstplannen

De komende maanden richt Tweakers zich op het uitgebreid testen van routers in het lagere en middensegment. Later dit jaar volgen routers in het high-end spectrum, maar daarvoor moeten nog enkele aanpassingen gedaan worden aan de testomgeving. Verdere toekomstplannen worden ook gevoed door de community en de Tweakers Pricewatch. Er is bijvoorbeeld ook veel vraag naar onafhankelijke reviews van mesh-netwerkapparatuur, dus die staat hoog op de lijst.

De Best Buy Guide is voor veel techliefhebbers een leidraad door het gevarieerde aanbod en we zijn dan ook trots dat we hier een nieuwe categorie aan kunnen toevoegen. Je kunt hier meer lezen over de BBG en zodra de eerste BBG voor routers in de maak is, stellen we je op de hoogte. 

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons