Sinds 28 januari kunnen Nederlandse consumenten gebruikmaken van vrije modemkeuze. Dat wil zeggen dat je je eigen modem mag gebruiken om verbinding te maken met het internet, in plaats van afhankelijk te zijn van de apparatuur van de internetprovider. Voor een uitgebreide uitleg over de totstandkoming van vrije modemkeuze en de strijd die de afgelopen jaren is geleverd, kun je terecht bij Tweakers en Hardware Info. Maar wat zijn de directe gevolgen voor de markt? En welke kansen biedt deze nieuwe stap?

Een van de belangrijkste argumenten voor vrije modemkeuze is het openbreken van de markt voor modems en modemrouters. Die zat tot nu toe op slot, precies omdat eindgebruikers toch geen gebruik van de producten kunnen maken. Het aanbod is daardoor ook beperkt: vooral de Fritz!Box-lijn van het Duitse AVM is bekend in Nederland. ADSL- en glasvezelprovider KPN biedt deze modellen al langer aan als alternatief voor het standaard geleverde modem.

 

Wie wil een eigen modem?

We kunnen vooropstellen dat vrije modemkeuze vooral voor een kleinere groep gebruikers interessant is. De meeste gebruikers zijn tevreden met de hardware die ze van de provider geleverd krijgen, laten deze installeren door een monteur en hebben verder geen behoefte aan een eigen modem. Voor hen telt het gemak van een enkel apparaat waarmee alles geregeld is.

Ook binnen de Tweakers community zien we dat er een groep early adopters is die interesse heeft in een eigen modem. Van de bijna 5500 respondenten geeft tussen de 6 en 7 procent aan bij KPN of Ziggo te zitten en een eigen modem te gaan kopen. Een groep pioniers (10,8%) geeft aan al een eigen modem te gebruiken.

 

 

Gevolgen voor de markt

Voor fabrikanten en leveranciers van modemrouters is Nederland interessanter geworden, maar het is nog even afwachten in hoeverre zij ook stappen ondernemen. De Amerikaanse gigant CommScope gaat zich mogelijk wel meer op de Nederlandse markt vestigen. Tegen Hardware Info zegt een woordvoerder: “Als wereldwijd leidend merk in thuisnetwerkoplossingen en als grootste in de Verenigde Staten, begrijpt CommScope als geen ander hoe belangrijk het voor abonnees is om de apparatuur te kiezen in de configuratie die ze wensen. CommScope ondersteunt deze verandering in de markt en op dit moment onderzoeken of we onze apparatuur ook beschikbaar moeten maken, voor losse verkoop in de winkel.” AVM geeft aan nieuwe producten op de Nederlandse markt te brengen voor glasvezel- en kabelinternet; fabrikant TP-Link houdt het voorlopig bij een line-up voor de zakelijke markt.

 

Kansen

Hoewel lang niet alle leveranciers en fabrikanten hebben aangegeven hun aanbod in Nederland te vergroten, liggen hier wel kansen. De groep early adopters bij Tweakers en Hardware Info zijn zeer geïnteresseerd in nieuwe modems, maar ruim 5 procent geeft aan dat het aanbod nog te gering is. Een uitbreiding van het aanbod in combinatie met een gerichte campagne zou wel eens succesvol kunnen zijn. 

Ook kunnen spelers zich richten op het gebied van ondersteuning van de nieuwe hardware, aangezien de providers aangeven dit niet te willen doen. Een groep geïnteresseerde consumenten zal zich hierdoor laten afschrikken. Door uitleg en dienstverlening aan te bieden, denk ook aan het up-to-date houden van hun hardware, kunnen ook zij over de streep worden getrokken.

 

Toekomst

Een glazen bol hebben we helaas niet, maar we kunnen wel kijken naar buurland Duitsland om een idee te krijgen van de gevolgen van vrije modemkeuze. Daar is het beleid al in 2016 doorgevoerd en kunnen consumenten dus kiezen voor een eigen modem. Een aanzienlijk deel van de gebruikers is inmiddels overgestapt op een Fritz!Box, maar dit heeft ook te maken met de slechte modems die de providers zelf leverden. In Nederland is dat anders en zijn de standaard modems uitstekend voor de doorsnee gebruiker die geen hoge eisen stelt. Het is dan ook waarschijnlijker dat een kleiner deel van de eindgebruikers overstapt op een eigen modem.

Kortom, de markt voor modems is opengebroken, maar moet nog op stoom komen. Routers zijn daarentegen al lange tijd een hot topic op het Tweakers forum en in de Pricewatch. Het Tweakers Testlab begint daarom in maart met het testen van draadloze routers en dat klinkt makkelijker dan het is. In een volgend artikel leggen we uit hoe de test coördinatoren te werk gaan.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons