Op Tweakers verschijnen gedurende een jaar honderden reviews van elektronica. Van laptops tot smartphones en televisies, ze gaan allemaal het Tweakers-testlab in en komen er gewogen en gemeten weer uit. Maar hoe gaat dat in z’n werk, zo’n testtraject? En hoe zorg je dat de uiteindelijke beoordeling betrouwbaar is? We nemen je mee achter de deuren van het testlab. De redacteuren die de tests uitvoeren, leggen het uit.

De tests in het Tweakers-testlab worden uitgevoerd door testlabcoördinatoren. Samen met de Tweakers-redactie ontwikkelen zij de testprocedures, op basis van de behoeftes die in de redactie leven. Stel dat er een monitor binnenkomt op de redactie: fabrikanten delen de specificaties van het product wel, maar kloppen die ook? Krijg je inderdaad die geweldige kleurweergave waar je op hoopte? Met dit soort vragen gaan de redactie en de testlabcoördinatoren aan de slag.

Grote sprong voorwaarts

Voordat het testlab zijn huidige vorm kreeg, werden er a) veel minder producten getest, en b) veel minder wetenschappelijke tests gedaan. De accuduur van een laptop werd in 2014 bijvoorbeeld nog ‘een beetje gegokt’, moet redacteur Jelle Stuip toegeven. Nu is zoiets ondenkbaar: alle productcategorieën hebben een eigen uitgebreid testprotocol, waarbij alle relevante eigenschappen van het product exact en nauwkeurig gemeten worden. Kortom, die laptop zou vandaag de dag, samen met tien andere laptops, aan het testsysteem gehangen worden voor een kritisch onderzoek.

 

Een protocol, een uitkomst

Terwijl de producten hun testprotocol doorlopen, stroomt de monitoringsoftware van de redacteur vol met informatie. Zo kan hij of zij continu nauwlettend in de gaten houden wat er precies gebeurt. Om het eerdere voorbeeld van laptops er weer bij te pakken: alle laptops worden op dezelfde manier gemeten op accuduur, scherm en snelheid, onder andere door een test uit te voeren die de processor enorm belast. Is dat proces eenmaal voorbij, dan heeft de redacteur genoeg betrouwbare informatie om niet alleen de kwaliteit van de laptop te beoordelen, maar ook om die te vergelijken met andere laptops.

Hier zie je hoe de test van laptops en smartphones in zijn werk gaat. Aangezien smartphones eigenlijk kleine computers zijn, worden die op een soortgelijke manier getest, maar is er meer aandacht voor de camera:

Routers testen: een unieke uitdaging

Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, is Tweakers hard op weg om een testmethode te ontwikkelen voor routers. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrentie, want het testen van routers is ontzettend moeilijk. Op straat worden we al blootgesteld aan draadloze signalen (wifi, 4g, 5g, radio, noem maar op) en op de Tweakers-redactie al helemaal. Al die straling zorgt voor interferentie en dat beïnvloedt de testresultaten, zeker op het niveau van nauwkeurigheid dat we willen bieden.

Tegelijkertijd is een stralingsvrije ruimte geen geschikte simulatie van een thuissituatie, waar bijvoorbeeld muren voor demping zorgen. Dat maakt het lastig om testresultaten te vertalen naar de praktijk. Genoeg uitdagingen, met andere woorden. Daarom zijn we dan ook trots dat Tweakers bijna klaar is met het ontwikkelen van een betrouwbare testmethode voor routers, die bovendien muren en andere storing kan simuleren.

Ook bij toetsenborden is het belangrijk om te weten hoe het product zich in de praktijk gedraagt. Mechanische toetsenborden zijn erg populair en worden steeds duurder. Daarom willen onze communityleden bijvoorbeeld precies weten hoe iedere toets klikt en wanneer deze aanstaat:

Meetapparatuur maakt het verschil

Zonder betrouwbare cijfers kun je niks beoordelen en zonder meetapparatuur krijg je geen betrouwbare cijfers. Het testlab staat dan ook van onder tot boven vol met hoogwaardige apparaten die ons voorzien van alles wat we nodig hebben. Denk aan oscilloscopen, spectrofotometers en colorimeters voor het testen van monitoren, maar ook een zogeheten texture analyzer voor het testen van toetsenborden. Alles om die objectieve data binnen te harken.

Een goed voorbeeld van producten waarbij meetapparatuur het verschil maakt: koptelefoons. Leg maar eens op papier uit hoe een koptelefoon klinkt. Een onbegonnen opgave? Oordeel zelf:

Het verslag

Als de testprocedures voorbij en de cijfers binnen zijn, kan de redacteur verder met het schrijven van de review. Hierin komen alle testresultaten terug en worden ze vergeleken met alternatieven in dezelfde prijsklasse. Voor de techliefhebbers in onze community kan dit doorslaggevend zijn: ga ik voor product A of toch voor B? In onze round-ups en Best Buy Guides komen de producten die er bovenuit steken nog eens terug, voor communityleden die gedegen aankoopadvies nodig hebben en willen weten hoe een product écht presteert.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons