Op donderdag 11 februari kwamen zo’n 900 tweakers online samen tijdens de Tweakers Digital Meet-up AI. Ze kregen een avondvullend programma gepresenteerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat was zo boeiend, dat het merendeel van de deelnemers het volledige programma bijwoonde. Het resultaat van een geslaagde avond!

Tweakers hoofdredacteur Wout Funnekotter trapte de digitale bijeenkomst af, gevolgd door een keynote over deepfakes door Sezer Karaoglu. De host en keynotespreker wisten de aandacht onmiddellijk te pakken en vast te houden. Vooral Karaoglu’s live demonstratie met deepfake beelden van premier Mark Rutte sprak bij velen tot de verbeelding. Ontzettend interessant, maar ook doodeng, was de algemene conclusie.

 

Scherpe sprekers met een sterke boodschap

Daarna verspreidden de bezoekers zich over de verschillende sprekers. Die belichtten verschillende aspecten van AI en gingen de discussie niet uit de weg. Zo sprak criticus Tijmen Schep over de vele data die bedrijven verzamelen en wat dat betekent voor privacy.

Als voorbeeld maakte hij hownormalami.eu, een website die laat zien wat een algoritme over je te weten kan komen wanneer je de camera op je smartphone of laptop aanzet. Grappig detail: de website rekent onder meer uit hoe knap je bent op een schaal van 1 tot 10 en hoe lang je nog leeft. Dit was een grote hit onder de bezoekers, die de resultaten in de chatvensters met elkaar deelden.

Bron foto: hownormalami.eu

 

Interactie met de community

Uitgangspunt van de meet-up was toegankelijkheid en interactie. Bezoekers konden hun vragen via de chat aan een moderator doorgeven. Die legde vervolgens de interessantste voor aan de spreker. Op die manier bleef de dialoog gaande tussen spreker en publiek. De levendige gesprekken in de chatschermen liet ook de luchtige, informele sfeer zien. Die gingen dan ook niet alleen over AI-vraagstukken, maar ook over het beste winterbier. Tussen de sessies door konden bezoekers met elkaar speeddaten, waarbij ze op basis van hun interesses aan elkaar gekoppeld werden. Voor sommigen was dat iets te intiem, voor anderen een hoogtepunt op de avond.

 

Unieke kans voor partners

Voor partners bood de digitale meet-up een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de community. Zij kregen de mogelijkheid om een techtalk te houden of een digitale booth te openen. Chipsoft, Achmea en Delaware grepen die kans. Hun techtalks werden door de aanwezige tweakers beloond met een 7,5. Dankzij het informele karakter van de meet-up is het een goed moment om als bedrijf te laten zien waar je mee bezig bent in een minder corporate context.

 

Voor herhaling vatbaar

Tijdens de laatste sprekers ronde stond reflectie centraal. Wat zijn de ethische vraagstukken van AI? Wat offeren we als menselijkheid op voor alle mogelijkheden die AI ons biedt? En wat staat ons in de toekomst te wachten? Cultuursocioloog Siri Beerends joeg bijvoorbeeld de discussie aan over de arbeid die achter AI schuilgaat. Over loonwerkers in derdewereldlanden die de hele dag niets anders doen dan op plaatjes klikken om het algoritme te trainen. Uiteindelijk bleef het merendeel van de aanwezigen hangen tot het einde van de digitale meet-up. Tijdens de eindborrel waren de meesten het erover eens: volgende keer zijn ze er weer bij.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag, een opmerking of wil je advies?
Neem dan contact met ons op.

Contact

Volg ons